ogórki krokodylki
przetwory

Ogórki krokodylki (w chilli)

Sezon na ogórki w pełni, więc czas uzupełnić spiżarnię domowymi przetworami, tak aby móc się cieszyć ich smakiem zimą! Ogórki krokodylki (w chilli) to zdecydowanie nasz faworyt wśród ogórkowych przetworów. Krokodylki to marynowane, pikantne ogórki z chilli. Są chrupiące, charakteryzują się lekko ostrym, wyrazistym smakiem. Ogórki w chilli stanowią świetny dodatek do obiadu, są idealne na kanapkę, a także sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie. Mężczyźni je uwielbiają, świetnym przykładem jest mój mąż. Krokodylki to jego ulubione ogórkowe przetwory, dlatego zawsze robię ich najwięcej. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na ogórki krokodylki (w chilli). Może to będzie Twój numer 1 wśród ogórkowych przetworów? 😉

Składniki na ogórki krokodylki (w chilli):
2 kg ogórków
1 główka czosnku
1 łyżka soli
2 łyżki chilli
3 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka cukru

szklanka o pojemności 250 ml

ogórki w chilli
ogórki z chilli

Przygotowanie:
1. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml każdy.
2. Do przygotowania tych przetworów najlepsze będą świeżutkie ogórki, zerwane tego samego dnia. Ogórki powinny być jędrne, a ich końcówki twarde. Należy unikać przerośniętych ogórków, które mają duże pestki, takie nie będą ani chrupiące, ani smaczne.
3. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdy ogórek kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Do wyparzonych i wysuszonych słoików dodajemy po kilka plasterków czosnku. Następnie każdy słoik przechylamy na bok i dość ciasno wkładamy pokrojone ogórki, zostawiając około 1 cm przed rantem.
4. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy trzy szklanki wody oraz pół szklanki oleju. Wsypujemy jedną szklankę cukru i dodajemy łyżkę soli oraz dwie łyżki przyprawy chilli. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dolewamy 1,5 szklanki octu i ponownie zagotowujemy zalewę. Tak przygotowaną jeszcze ciepłą zalewą napełniamy nasze słoiki z ogórkami, zostawiając 1 cm przestrzeni.
5. Słoiki pasteryzujemy na mokro. Do szerokiego garnka, na dno kładziemy ściereczkę, a następnie układamy słoiki, tak aby się nie stykały. Do garnka wlewamy wody do 1/2 wysokości słoika. Garnek stawiamy na średnim palniku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i słoiki pasteryzujemy przez około 7 minut. Zazwyczaj przetwory zostawiam jeszcze przez dzień na obserwacji, sprawdzam czy wszystkie zaciągnęły i dopiero je wynoszę do piwnicy. Smacznego!

ogórki krokodylki 2
ogórki z chilli 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *