tiramisu truskawkowe
ciasta i desery

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu to deser składający się z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą, przełożony jest kremem z serka mascarpone oraz żółtek jaj i posypane obficie płatkami gorzkiej czekolady. Przedstawiam wersję truskawkową tiramisu! Tiramisu z truskawkami nie zawiera surowych jaj, przełożone jest kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki, a biszkopty są nasączone musem truskawkowym – całość smakuje wyśmienicie. Polecam szczególnie ten deser, ponieważ jest to ciasto bez pieczenia i nie wymaga nakładu dużej pracy. Jego wykonanie nie zajmie więcej jak 30 minut, a jest naprawdę pysznie. Tiramisu truskawkowe to moje ulubione ciasto bez pieczenia z truskawkami, szczerze polecam! 😉

Składniki na truskawkowe tiramisu:
około 400 g podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 36 %
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
250 g truskawek
mus truskawkowy
250 g truskawek
1 łyżka cukru pudru

truskawkowe tiramisu

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy mus truskawkowy do nasączania biszkoptów. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i usuwamy im szypułki. Następnie owoce przenosimy do blendera, dodajemy jedną łyżkę cukru pudru i miksujemy na gładki mus.
2. Przechodzimy do przygotowania kremu. Porządnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 6 łyżek cukru pudru oraz po łyżce serek mascarpone, ciągle miksując.
3. Biszkopty nasączamy w musie truskawkowym i na dnie naczynia układamy warstwę ciastek. Moja foremka miała wymiary 20 x 24 cm. Na ciastka wykładamy 1/3 kremu Następnie warstwa nasączonych biszkoptów i znowu 1/3 kremu. I ponownie warstwa biszkoptów i reszta kremu. Truskawkowe tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy obficie kakao i dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego!

tiramisu z truskawkami 1
tiramisu truskawkowe 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *