leczo z cukinią 1
obiad

Leczo z cukinią

Pyszne, zdrowe, kolorowe – takie właśnie jest leczo z cukinią. Jest to proste danie jednogarnkowe, które przygotujesz błyskawicznie. Oczywiście leczo z cukinią możemy robić przez cały rok, jednak ja uwielbiam je przygotowywać latem, kiedy mam dostęp do świeżych warzyw z mojego ogródka. Wtedy smakuje mi najlepiej. Leczo z cukinią jest super pomysłem na obiad lub kolację. Często robię większą porcję i zabieram sobie takie leczo w pudełeczko do pracy, ze świeżą bułeczką to dla mnie zestaw idealny. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na leczo z cukinią.

Składniki na leczo z cukinią:
2 cukinie – około 700 g
1 duża cebula
2 żółte papryki
250 g dobrej jakościowo kiełbasy
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki ajvaru ostrego
sól, świeżo zmielony pieprz
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
olej rzepakowy do smażenia

leczo z cukinią 2

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Następnie podsmażać ją chwilę na patelni, aż się zeszkli.
2. Kiełbasę pokroić w pół talarki i dołożyć ją do cebuli. Smażyć na średniej mocy palnika przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Paprykę i cukinię umyć pod bieżącą wodą. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w większą kostkę. Paprykę dodać na patelnię i podsmażać przez około 3 minuty. Zmniejszyć moc palnika. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Zawartość patelni podsmażać przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Dodać pomidory z puszki oraz dwie łyżki ostrego ajvaru, wymieszać. Na koniec dodać przyprawy: po 1 łyżeczce cukru, ziół prowansalskich oraz papryki słodkiej i 1/3 łyżeczki papryki ostrej. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut. Leczo z cukinią podawać z pieczywem. Smacznego!

leczo z cukinią 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *