leczo z cukinią 1
obiad

Leczo z cukinią

Pyszne, zdrowe, kolorowe takie właśnie jest leczo z cukinią. Jest to proste danie jednogarnkowe, które przygotujesz błyskawicznie. Oczywiście leczo z cukinią możemy robić przez cały rok, jednak ja uwielbiam je przygotowywać latem, kiedy mam dostęp do świeżych warzyw z mojego ogródka. Wtedy smakuje mi najlepiej. Leczo z cukinią jest super pomysłem na obiad lub kolację. Często robię większą porcję i zabieram sobie takie leczo w pudełeczko do pracy, ze świeżą bułeczką to dla mnie zestaw idealny. Polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na leczo z cukinią.

Składniki na leczo z cukinią:
2 cukinie – około 800 g
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
250 g dobrej jakościowo kiełbasy
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ajvaru ostrego
1/3 szklanki wody
sól, świeżo zmielony pieprz
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chilli
około 3 łyżki oleju rzepakowego – do smażenia

leczo z cukinią 2

Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy ją chwilę na patelni i czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Kiełbasę kroimy w pół talarki i dokładamy do cebuli, smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
3. Paprykę i cukinię myjemy. Z papryki (czerwonej i żółtej) usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w większą kostkę. Paprykę dodajemy na patelnię i podsmażamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Zawartość patelni podsmażamy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przyprawy: po 1 płaskiej łyżeczce cukru oraz papryki słodkiej, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, szczyptę chilli oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Na patelnię wlewamy 1/3 szklanki wody i dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz 2 łyżki ajvaru pikantnego. Całość dokładnie mieszamy. Leczo z cukinią gotujemy jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Danie próbujemy i jeśli konieczność doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem. Smacznego!

leczo z cukinią 3
leczo z cukinią 4

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *