rogaliki serowe 1
ciasta i desery

Rogaliki serowe z 3 składników

Pomysł na rogaliki serowe z 3 składników podrzuciła mi jedna z moich czytelniczek i mogę szczerze polecić ten przepis! Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników, które myślę, że znajdą się w każdym domu. Tak wiem, ciężko uwierzyć.. potrzebujemy jedynie: mąki, masła oraz twarogu. Bez drożdży, bez wyrastania. Ba! Nawet bez jajek. Nadzienie rogalików jest dowolne, możemy użyć np. powideł, ulubioną konfiturę, nutellę czy nawet kostki czekolady. Tym razem postawiłam na konfiturę wieloowocową i dodatkowo moje rogaliki posypałam obficie cukrem pudrem. Rogaliki serowe wyszły pyszne, idealnie kruche. Dodatkowo są szybkie i proste w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba mało wprawiona w kuchni. Rogaliki serowe z 3 składników to idealny deser do popołudniowej kawki. Zapraszam do wypróbowania przepisu. 

Składniki na rogaliki serowe z 3 składników:
200 g mąki pszennej
200 g masła
200 g twarogu trzykrotnie mielonego z wiaderka

rogaliki serowe 2
rogaliki serowe 3

Przygotowanie:
1. Na stolnicę przesiewamy 200 g mąki, czyli jedną szklankę o pojemności 250 ml i 2 pełne łyżki. Następnie dodajemy zimne, pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz 200 g twarogu trzykrotnie mielonego z wiaderka (około 1/2 szklanki). Ja użyłam twarogu Piątnica, ale może być również Pilos z Lidla. Wszystkie składniki dość szybko zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Gotowe, lepkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby odpoczęło.
2. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na stolnicy obsypanej mąką. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie na rozwałkowany placek przykładamy duży talerz i odcinamy nożem wystające boki, dzięki temu otrzymamy równe koło. Placki dzielimy na 8 równych trójkątów. Najpierw na pół. Potem na ćwiartki i jeszcze każdy kawałek na pół. Z podanej porcji otrzymałam 18 rogalików. Na każdym trójkącie rozprowadzamy odrobinę konfitury i zawijamy w rogaliki. Końce rogalików serowych możemy dodatkowo podwinąć, dzięki temu nasze nadzienie nam nie wypłynie. 
3. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp, ponieważ rogaliki urosną podczas pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, nie jest to konieczne, ale dzięki temu nabiorą ładnego, złotego koloru. Rogaliki serowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 i pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu można je dodatkowo obsypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!

rogaliki serowe 4
rogaliki serowe 5

Jeden komentarz

Skomentuj Kinia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *