jogurtowe ciasto z truskawkami
ciasta i desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami

W okresie letnim bardzo często piekę ciasta jogurtowe z różnymi owocami, tym razem przyszedł czas na truskawki. Ciasto jogurtowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Im krócej tym lepiej, ciasto będzie bardziej puszyste, zatem miksujemy tylko do wyczerpania składników sypkich. Pamiętajmy również, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i jogurt naturalny należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Ciasto jogurtowe z truskawkami to pyszne, delikatne i wilgotne ciasto, które z pewnością pokocha każdy miłośnik truskawek. Hit sezonu truskawkowego!

Składniki na ciasto jogurtowe z truskawkami:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 gęsty jogurt naturalny – 330 g
1/2 szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g truskawek
cukier puder do dekoracji

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto jogurtowe z truskawkami 1

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jajka i jogurt należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki.
2. Truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Owoce przekładamy na cedzak, aby usunąć nadmiar wody.
3. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę przez około 5 minut. Następnie wlewamy pół szklanki oleju oraz dodajemy 330 g gęstego jogurtu naturalnego. Chwilę mieszamy. W następnej kolejności stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy, ale tylko do wyczerpania się składników sypkich i uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i napowietrzania masy. Gotowe ciasto powinno być gęste.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
5. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto jogurtowe. Owoce układamy równomiernie na powierzchni ciasta. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego 🙂

jogurtowe z truskawkami 2
jogurtowe z truskawkami 3

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *