ciasto-jogurtowe-z-truskawkami-4
ciasta i desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami

W okresie letnim bardzo często piekę ciasta jogurtowe z różnymi owocami, tym razem przyszedł czas na truskawki. Ciasto jogurtowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Im krócej tym lepiej, ciasto będzie bardziej puszyste, zatem miksujemy tylko do wyczerpania składników sypkich. Pamiętajmy również, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i jogurt naturalny należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Ciasto jogurtowe z truskawkami to pyszne, delikatne i wilgotne ciasto, które z pewnością pokocha każdy miłośnik truskawek. Hit sezonu truskawkowego!

Składniki na ciasto jogurtowe z truskawkami:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
330 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
400-500 g truskawek
cukier puder do dekoracji

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto-jogurtowe-z-truskawkami-2-

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka i jogurt należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki.
2. Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i usunąć im szypułki. Truskawki przekroić na połówki. Owoce przełożyć na cedzak, aby usunąć nadmiar wody.
3. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy, może to potrwać nawet 10 minut. Następnie wlać pół szklanki oleju oraz dodać 330 g gęstego jogurtu naturalnego. Dokładnie wymieszać. W następnej kolejności stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania i napowietrzania masy. Gotowe ciasto powinno być gęste.
4. Piekarnik nastawić na 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
5. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać przygotowane ciasto jogurtowe. Owoce ułożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Blachę z ciastem jogurtowym wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

ciasto-jogurtowe-z-truskawkami-3

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *