racuchy na maślance 1
obiad,  śniadanie i kolacja

Racuchy na maślance

Racuchy na maślance bez drożdży i bez użycia miksera. Zrobisz je błyskawicznie, dosłownie w 10 minut. A na prawdę warto, placki są pyszne i puszyste. Dzieci je uwielbiają! Takie racuchy na maślance to super pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet obiad. Placki są bardzo dobre na ciepło, ale równie smaczne na zimno, dlatego można je usmażyć wieczorem i rano tylko zapakować w pudełeczko do pracy. Racuchy na maślance nie są za słodkie, więc można je po usmażeniu oprószyć obficie cukrem pudrem. Super smakują również z dżemem. Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na te pyszne racuszki.

Składniki na racuchy na maślance:
200 g mąki pszennej 
1 jajko
1 szklanka maślanki
1 łyżka cukru 
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo: olej do smażenia w sumie około 1/2 szklanki  

szklanka o pojemności 250 ml

racuchy na maślance 1
racuchy na maślance 2

Przygotowanie:
1. Maślankę oraz jajko należy wcześniej wyjąć z lodówki, tak aby mogły osiągnąć temperaturę pokojową.
2. Do większej miski wlewamy szklankę maślanki i wbijamy jajko, mieszamy rózgą kuchenną. Wsypujemy 200 g mąki, czyli jedną pełną szklankę i dwie płaskie łyżki mąki. Dodajemy pół łyżeczki soli oraz jedną łyżkę cukru. Dokładnie wszystko mieszamy i na koniec dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy, do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęło. 
3. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto. Jeden placek to jedna kopiasta łyżka ciasta. Racuchy na maślance smażymy na średniej mocy palnika po 2-3 minuty z każdej strony.  Z podanych składników otrzymałam 12 sztuk racuchów. Smacznego!

racuchy na maślance 4

komentarze 3

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *