klopsiki-carbonara-2
obiad

Klopsiki w sosie a’la carbonara

Dziś na obiad mieliśmy klopsiki w sosie a’la carbonara. Tradycyjna carbonara to makaron spaghetti z sosem na bazie żółtek jaj, boczku oraz sera Parmigiano Reggiano. Tutaj do przygotowania sosu użyłam boczku oraz śmietanki, dzięki temu sos jest bardzo kremowy. Klopsiki same w sobie są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach. Danie wyszło mega pyszne. Klopsiki w sosie a’la carbonara są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. To super pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego i spróbowanie czegoś innego. Danie podałam z makaronem tagiatelle, ale możecie użyć innego makaronu, który akurat macie pod ręką np. spaghetti czy penne. Klopsiki w sosie a’la carbonara polecają się na obiad. Wypróbuj ten przepis, bo naprawdę warto. 😉

Składniki na klopsiki w sosie a’la carbonara:
klopsiki:
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów
dodatkowo: 1 litr bulionu  

sos a’la carbonara:
150 g wędzonego boczku
1 cebula
330 ml śmietanki 30%
świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
około 20 g tartego parmezanu 

dodatkowo: 300 g makaronu tagiatelle

klopsiki-ala-carbonara-2
klopsiki-carbonara-1

Przygotowanie:
1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 
2. Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą i zostawić na 10 minut do namoczenia. Następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu. Bułkę przełożyć do miski ze zmielonym mięsem.
3. Do mięsa wbić jajko. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Całość dokładnie wymieszać i wyrabiać ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Jeśli masa jest mało spójna można dodać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Z podanej porcji otrzymałam 20 klopsików. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz.
4. Do szerokiego garnka wlać 1 litr bulionu. Bulion zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez 15 minut. Następnie do garnka ostrożnie przełożyć pulpeciki. Zwiększyć moc palnika i klopsiki gotować bez przykrycia przez 15 minut. Po ugotowaniu mięsne kulki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz.
5. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, jak wytopi się tłuszcz dodać pokrojoną cebulę. Przemieszać i podsmażać, aż cebula się zeszkli, a boczek lekko zarumieni. Dołożyć klopsiki i jeszcze chwilę podsmażać. Na patelnię wlać śmietankę. Klopsiki gotować jeszcze przez około 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Danie doprawić świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki. Klopsiki w sosie a’la carbonara podajwać z ulubionym makaronem i posypać parmezanem. Smacznego!

klopsiki-ala-carbonara-1
klopsiki-carbonara-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *