pasta jajeczna 1
śniadanie i kolacja

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to idealny pomysł na na śniadanie, jako dodatek na kanapki! Obowiązkowo ze świeżymi bułeczkami, pycha! Moja pasta składa się z jajek, szczypiorku, majonezu oraz odrobiny chrzanu – smakuje wyśmienicie! Polecam 🙂

Składniki na pastę jajeczną:
4 jajka rozmiar M
2 łyżki majonezu dobrej jakości
1 łyżeczka chrzanu (u mnie ze słoiczka)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, świeżo zmielony pieprz

pasta jajeczna 2

Przygotowanie:
1. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie na twardo, czyli przez około 8 minut. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą. Gdy ostygną obieramy je dokładnie ze skorupek.
2. Ugotowane i obrane jajka przekrawamy na pół i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka rozgniatamy widelcem, natomiast białka drobno kroimy w kosteczkę. Jajka przekładamy do miski.
3. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy, łączymy go z jajkami. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę chrzanu i mieszamy. Pastę doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku i ponownie mieszamy. Pastę jajeczną dekorujemy szczypiorkiem i podajemy na kanapki. Smacznego!

pasta jajeczna 3

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *