guacamole 1
przekąski

Guacamole

Guacamole to meksykańska pasta składająca się z dojrzałego awokado, soku z limonki oraz soli. Popularnymi dodatkami do pasty często są czosnek, pomidory czy pikantna papryczka chilli. Meksykanie guacamole podają z chipsami z kukurydzianej tortilli. Ja moją pastę przygotowałam na śniadanie, oprócz składników podstawowych znajdują się w niej pomidorki koktajlowe oraz rzodkiewka z mojego foliaka. 😉 Ze świeżutkim pieczywem smakuje pysznie. Zachęcam do wypróbowania. 

Składniki na guacamole:
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1/2 ząbka czosnku
3-4 pomidorki koktajlowe
kilka rzodkiewek
sól i pieprz do smaku

guacamole 2

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania bazy, czyli podstawowego przepisu na guacamole. Dojrzałe awokado myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i przekładamy do miseczki. Awokado rozgniatamy widelcem na pastę, dodajemy dwie łyżki soku z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli do smaku, mieszamy.
2. Pomidorki koktajlowe oraz rzodkiewki myjemy. Pomidorki kroimy w ósemki, natomiast rzodkiewki w kosteczkę. Warzywa dodajemy do pasty i mieszamy. Próbujemy jeśli jest konieczność oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

guacamole 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *