śniadanie i kolacja

Chleb z garnka

Mam dla Was łatwy przepis na przepyszny domowy chlebek. Chleb z garnka może upiec każdy, gwarantuję! Dla mnie ten przepis jest idealny, zawiera jeden tajemny składnik dzięki czemu skórka jest idealnie chrupiąca, a środek mięciutki. Chcesz wiedzieć jaki? Sprawdź poniżej. 😉    

Składniki na chleb z garnka:
250 g mąki pszennej (u mnie typ 650) + mąka do podsypywania
250 g mąki żytniej (u mnie typ 2000)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki letniego kefiru  

szklanka o pojemności 250 ml

chleb z garnka 4

Przygotowanie:
1. Ważne! Kefir nie może być zimny, należy go wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Można też kefir nalać do szklanki, a następnie szklankę umieścić w rondelku z wodą i delikatnie podgrzać. 
2. Do 1/2 szklanki kefiru dodajemy pokruszone drożdże i wsypujemy łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować. 
3. Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i żytnią), dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy, tak aby składniki sypkie dobrze się połączyły. Wlewamy rozpuszczone drożdże oraz szklankę letniego kefiru. Całość chwilę zagniatamy ręką lub przy użyciu miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (ciasto powinno być lekko mokre). Ciasto przykrywamy ściereczką, podsypujemy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (u mnie 60 minut).
4.  Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie ponownie chwilę je zagniatamy. Następnie formułujemy bochenek i znowu przykrywamy je ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia przez 30 minut.
5. W międzyczasie naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 210 stopni i zostawiamy na około 15 minut, dzięki temu chlebek nam nie popęka podczas pieczenia. Po upływie tego czasu naczynie żaroodporne wyjmujemy z piekarnika i wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w nim nasz bochenek, podsypując jeszcze delikatnie mąką. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (góra – dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 210 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Chleb powinien wydawać głuchy odgłos, podczas uderzenia. Smacznego!

chleb z garnka 2
chleb z garnka 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *