chleb pełnoziarnisty 1
śniadanie i kolacja

Chleb pełnoziarnisty

Z powodu panującej sytuacji staram się sama piec pieczywo sama w domu aby nie stać w kolejkach, a do sklepu chodzę kiedy naprawdę muszę. Na blogu jest już przepis na tradycyjny chleb pszenny, znajdziecie również przepis na chleb w 5 minut (bez drożdży), który jest banalnie prosty w wykonaniu. Tym razem upiekłam chleb pełnoziarnisty, z mąki mieszanej pszenno – żytnej z dodatkiem ziaren słonecznika. Oczywiście możecie użyć innych dodatków takich jak pestki dyni czy żurawina. Można również upiec chlebek w najczystszej postaci, a za każdym razem będzie smakował inaczej i na pewno się nie znudzi. Czy jest coś lepszego niż domowe pieczywko? 😉  Chlebek jest super, skórka chrupiąca, a środek idealnie mięciutki. Świetny zarówno na słodko z dżemem, jak i na wytrawnie z ulubioną wędliną oraz serem. 

Składniki na chleb pełnoziarnisty:
200 g mąki pszennej ( u mnie typ 650) + mąka do podsypania ciasta
200 g mąki żytniej ( u mnie typ 2000)
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
3 łyżki ziaren słonecznika

szklanka o pojemności 250 ml

chleb pełnoziarnisty 2
chleb pełnoziarnisty 3

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstawiamy je na około 10 minut, aby zaczęły pracować.
2. Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i żytnią), dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże oraz resztę wody. Całość chwilę zagniatamy ręką lub przy użyciu miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (ciasto powinno być lekko mokre). Dodajemy dwie łyżki ziaren słonecznika i znowu zagniatamy, ale tylko chwilę, tak aby składniki się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką, podsypujemy mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (u mnie 60 minut).
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Podłużną foremkę, w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia lub wysmarowujemy olejem. Moja blaszka ma wymiary 23 cm długości (mierzone u podstawy), 9 cm szerokości i 8 cm wysokości. Ciasto chlebowe wylewamy do blaszki i wierzch podsypujemy ziarnami słonecznika. Chleb pełnoziarnisty wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (góra – dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika na 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego!

chleb pełnoziarnisty 4
chleb pełnoziarnisty 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *