sernik krówka
ciasta i desery

Sernik krówka

Jeśli szukacie super przepisu na ciasto, to z pewnością Wasze serca skradnie sernik krówka. Jest to sprawdzony przepis, gdyż robiłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi przepyszny. Ostatnio piekłam sernik krówka na święta Bożego Narodzenia i moja rodzinka była zachwycona. Na zbliżających się świętach na pewno również się pojawi. Do jego przygotowania potrzeba jedynie 5 składników i jest naprawdę prosty do zrobienia, zachęcam do wypróbowania! Mój sernik jest na kruchym spodzie, ale możecie użyć herbatników lub biszkoptów. Ciasto jest idealne na niedzielę oraz sprawdzi się na różnych uroczystościach 😉 Polecam!



Składniki na sernik krówka:
ciasto kruche
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki* mąki tortowej typ 450
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
1-2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka kakao

masa serowa
1 kg twarogu mielonego (u mnie President)
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

dodatkowo:
150 g uprażonych orzeszków ziemnych
200 g masy kajmakowej

*szklanka o pojemności 250 ml

sernik krówka 5

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. W tym celu na stolnicę przesiewamy mąkę, oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier puder. Robimy studzienkę i wbijamy dwa żółtka. Dodajemy pokrojone na drobniejsze kawałki masło. Całość zagniatamy. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany, w zależności, tak aby otrzymać gładką, jednolitą masę. Kruche ciasto zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut aby odpoczęło.
2. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec do masy serowej dodajemy ubite na sztywno białka, teraz mieszamy delikatnie tylko łyżką.
3. Z lodówki wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkowujemy je. Blaszkę o wymiarach 20×30 wyścielamy papierem do pieczenia i na dnie wykładamy kruche ciasto. Ciasto posypujemy kakao i wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Podczas pieczenia nie uchylamy drzwi piekarnika, po godzinie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już doszło. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostudzenia. 
4. Po wystudzeniu, na wierzch sernika wykładamy masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Ciacho posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!

sernik krówka
sernik krówka

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *