jajka z awokado
śniadanie i kolacja

Jajka faszerowane awokado

U nas na śniadanko pyszne i proste w wykonaniu jajka faszerowane awokado. Takie jajeczka świetnie się sprawdzą na świątecznym stole – u nas obowiązkowo. 😉 Polecam wypróbować.

Składniki na jajka faszerowane awokado:
4 jajka rozmiar M
1 dojrzałe awokado
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
garść posiekanego szczypiorku
sól, świeżo zmielony pieprz

jajka z awokado 2

Przygotowanie: 
1. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie na twardo, czyli przez około 8 minut. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą. Gdy ostygną obieramy je dokładnie ze skorupek.
2. Ugotowane i obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie łyżeczką wydrążamy z nich żółtka. Następnie żółtka przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
3. Awokado obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie miąższ kroimy w drobną kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek przeciskamy przez praskę. Awokado i czosnek łączymy z żółtkami. Dodajemy majonez oraz drobno posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Powstałą pastą napełniamy nasze jajeczka i dekorujemy zieleniną np. szczypiorkiem. Smacznego!

jajka z awokado 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *