ciasto princessa
ciasta i desery

Ciasto Princessa – bez pieczenia

Ciasto Princessa – bez pieczenia powstało tak o, trochę z przypadku. Miało być raffaello, ale pomyślałam sobie, że do ciasta dodam lekko kwaśny dżem porzeczkowy. I to był dobry pomysł, ponieważ dżem idealnie przełamuje słodki krem budyniowo – kokosowy, całość smakuje wprost wyśmienicie. Mniam. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie wymaga pieczenia i sprawdzi się na wielu okazjach! Szczerze polecam.

Składniki na ciasto Princessa – bez pieczenia:
około 350 g herbatników kakaowych
2 opakowania budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru
3 szklanki mleka
200 g miękkiego masła
150 g wiórków kokosowych
słoiczek dżemu porzeczkowego (230 g)

ciasto princessa
ciasto princessa

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania budyniu. Do rondelka wlewamy około 2 i 1/3 szklanki mleka, stawiamy na gaz i czekamy, aż się zagotuje. W pozostałym mleku rozpuszczamy oba proszki budyniowe oraz cukier. Powstały roztwór wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu, gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i zostawiamy do ostudzenia. 
2. Miękkie masło ubijamy przez około 3 minuty na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy schłodzony budyń, ciągle miksując. Na samym końcu wsypujemy 100 g wiórków kokosowych (pozostałe 50 g zostawiamy do dekoracji ciasta) i mieszamy. Budyń dzielimy na 3 części.
3. Blaszkę o wymiarach 20×30 wyścielamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę herbatników. Następnie po powierzchni ciastek rozprowadzamy połowę dżemu porzeczkowego, na dżem wykładamy część kremu budyniowego i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. I znowu dżem, budyń i herbatniki. Na ciastkach rozprowadzamy ostatnią część kremu budyniowego i wierzch posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

ciasto princessa
ciasto princessa

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *