ciasto marchewkowe 1
ciasta i desery

Ciasto marchewkowe

U nas tradycyjnie na weekend ciacho, tym razem przygotowałam ciasto marchewkowe. Powiem wam szczerze, że dawno nie jadłam tego ciasta i naszła mnie ogromna ochota, więc zrobiłam. Przełożyłam je kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki, ale nawet bez kremu smakuje wyśmienicie. Ciacho wyszło pyszne, wilgotne i puszyste, no wprost idealne. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu. 😉

Składniki na ciasto marchewkowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki* mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
krem
500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
1 opakowanie śmietan-fixu
3 łyżki cukru pudru

*szklanka o pojemności 250 ml
opcjonalnie do dekoracji orzechy laskowe lub włoskie

ciasto marchewkowe

Przygotowanie:
1. Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
2. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ucieramy krótko z cukrem. Następnie wlewamy olej i znowu chwilę mieszamy, tylko do połączenia się składników, aby masa się za bardzo nie napowietrzyła. 
3. Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiewamy przez sitko do miski. Następnie wsypujemy je do masy jajecznej i miksujemy tylko do wyczerpania się składników suchych. 
4. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę i całość mieszamy łyżką. Blachę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Ciacho pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie kremu. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z śmietan-fixem. Dodajemy cukier puder oraz stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. 
6. Jak nasze ciasto ostygnie to przekrawamy je na pół, otrzymując w ten sposób dwa blaty ciasta. Możecie je dodatkowo skropić herbatą z cytryną, ale nie jest to konieczne, ponieważ ciacho jest wystarczająco wilgotne. Ja pominęłam ten krok. Krem dzielimy na dwie części, połowę rozsmarowujemy na pierwszym blacie, przykrywamy drugim blatem ciasta i na wierzchu równomiernie rozprowadzamy resztę kremu. Moje ciasto marchewkowe udekorowałam orzechami laskowymi. 

ciasto marchewkowe 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *