ciasto-marchewkowe-3
ciasta i desery

Ciasto marchewkowe

Zapraszam po przepis na jesienne ciasto marchewkowe. Ciasto marchewkowe to prosty i szybki do zrobienia deser. Do jego przygotowania wystarczy miska i rózga kuchenna. Nie musimy nawet włączać miksera, marchewkę należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a następnie wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. Jest super smaczne, tanie i łatwo się kroi. Ciasto marchewkowe przełożyłam kremem na bazie serka mascarpone, ale nawet bez kremu smakuje wyśmienicie. Zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na pyszne, pachnące cynamonem ciasto marchewkowe. 😉

Składniki na ciasto marchewkowe:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
2 szklanki startej marchewki
krem
250 g serka mascarpone
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
garść orzechów włoskich do dekoracji

*szklanka o pojemności 250 ml

ciasto marchewkowe przygotowanie
ciasto-marchewkowe-2

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, masło i serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki.
2. Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Potrzebujemy 2 szklanki startej marchewki, czyli 4 średnie sztuki.
3. Jajka wbić do miski, dodać 3/4 szklanki cukru i krótko wymieszać. Następnie wlać 1/2 szklanki oleju i ponownie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
4. Dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać również płaską łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki imbiru. Całość dokładnie wymieszać.
5. Na koniec dodać dwie szklanki startej marchewki i całość wymieszać łyżką. Blachę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto marchewkowe.
6. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra – dół, bez termoobiegu. Ciasto marchewkowe piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze na 10 minut, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie ciasto wyjąć na kratkę i czekać, aż całkowicie przestygnie.
7. Po przesudzeniu ciasto marchewkowe przekroić uzyskując dwa blaty ciasta.
8. W międzyczasie przygotować krem. Pół kostki miękkiego masła ucierać na wysokich obrotach miksera, do uzyskania puszystego kremu. Dodać cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
9. Krem podzielić na dwie części. Połowę rozsmarować na pierwszym blacie i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić resztę kremu. Ciasto udekorować orzechami włoskimi. Ciasto marchewkowe wstawić do lodówki na minimum dwie godziny, tak aby masa stężała.

ciasto-marchewkowe-1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *