bułki bez drożdży 1
śniadanie i kolacja

Bułki pszenne bez drożdży

Bułki pszenne bez drożdży, bez zakwasu oraz bez jajek. Czy to możliwe?! Do zrobienia tych bułeczek potrzeba jedynie trochę mąki, jogurt naturalny oraz soda. Gotowe w dosłownie chwilę, ponieważ nie wymagają wyrastania. Wystarczy jedynie zmieszać składniki, uformować bułeczki i piec je przez około 20 minut. Szybko i smacznie, tak jak lubię! 😉 Takie bułeczki są pyszne zarówno na słodko z dżemem oraz na wytrawnie z ulubioną wędliną i serem. Bardzo polecam!

Składniki na bułki pszenne bez drożdży:
450 g mąki pszennej
330 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
mak do dekoracji

bułki bez drożdży 2
bułki bez drożdży 3

Przygotowanie:
1. Jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki, powinien mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pozostałe składniki sypkie, czyli sodę, cukier oraz sól. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy gęsty jogurt naturalny i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 
2. Ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej formułujemy bułeczkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej bułki. Wierzch każdej skrapiamy odrobiną wody lub mleka i podsypujemy makiem (lub innym ulubionym dodatkiem). Na środku każdej bułki robimy charakterystyczne nacięcie ostrym nożem. 
3. Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Podajemy z dodatkami zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Smacznego!

bułki bez drożdży 4

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *