kurczak w sosie teryiaki 2
obiad

Kurczak w sosie teriyaki

Lubicie potrawy kuchni azjatyckiej? Jeśli tak, to z pewnością spodoba Wam się przepis na kurczaka w sosie teriyaki. Kurczak teriyaki to niezwykle aromatyczne i pyszne danie. Oprócz fileta z kurczaka do przygotowania tego dania użyłam marchewki, papryki i cebuli. Warzywa po podsmażeniu pozostają lekko chrupiące, a kawałki mięsa soczyste. Całość jest naprawdę bardzo smaczna. Kurczak w sosie teriyaki to pomysł na ekspresowy obiad, do zrobienia w 30 minut. Uwielbiam takie szybkie obiady, zwłaszcza w poniedziałki. 🙂 Kurczaka teriyaki podałam z ryżem, ale polecam również makaron ryżowy lub makaron chiński np. chow mein. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na mega pysznego kurczaka w sosie teryiaki.

Składniki na kurczaka w sosie teriyaki:
500 g fileta z kurczaka
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1/2 żółtej papryki
1 marchewka
1 łyżka mąki pszennej
sól, świeżo zmielony pieprz

sos teriyaki
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku

do dekoracji: 2 łyżki uprażonego sezamu
szczypiorek

kurczak teriyaki

Przygotowanie:
1. Fileta z kurczaka umyć i osuszyć. Mięso oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kawałki kurczaka obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć mięso przez 4-5 minut. Mięso po podsmażeniu zdjąć z patelni i odstawić na bok.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i dodać posiekaną cebulę, podsmażyć, aż się zeszkli. Następnie dorzucić resztę warzyw i podsmażać 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżkę.
3. Składniki na sos teriyaki wymieszać w osobnej miseczce, czyli sos sojowy, ocet ryżowy, wodę, cukier trzcinowy, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kawałki kurczaka przełożyć na patelnię, na której mamy już warzywa. Wlać sos teriyaki i całość gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 4-5 minut.  Kurczaka teriyaki posypać sezamem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

kurczak teriyaki 2
kurczak w sosie teryiaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *