szarlotka z połówkami jabłek 1
ciasta i desery

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek znana również jako szarlotka cesarska to banalne w przygotowaniu, pyszne oraz tanie ciasto – idealne do popołudniowej kawy. 🙂 Do zrobienia tej szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych, twardawych jabłek. Prostota jej wykonania polega na tym, że wystarczy zagnieść kruche ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego oraz obrać jabłka ze skórki, a następnie wydrążyć gniazda nasienne, nie trzeba ich trzeć na tarce, ani prażyć. Ta szarlotka to w zasadzie owoce w pysznym, kruchym cieście wieńczone polewą na bazie śmietany i cukru pudru.. mniam, palce lizać! 


Składniki na szarlotkę z połówkami jabłek:

5-6 jabłek (u mnie reneta)
2,5 szklanki mąki tortowej
125 g masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
szczypta soli
cynamon do posypania jabłek
opcjonalnie: rodzynki, dżem, żurawina, orzechy  
polewa
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru

szarlotka cesarska

Przygotowanie:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, pokrojone w mniejsze kawałki masło lub margarynę oraz serek waniliowy. Robimy studzienkę i wbijamy żółtko. Wszystkie składniki dość szybko zagniatamy (jeśli ciasto jeszcze się klei do rąk, podsypujemy odrobiną mąki i dalej zagniatamy). Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i na spód równomiernie rozkładamy jedną część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut (dzięki temu sok z jabłek nie wsiąknie w spód ciasta). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. 
3. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je na spodzie naszej szarlotki – gniazdami do dołu (gniazda nasienne możemy nadziać np. rodzynkami lub ulubionym dżemem). Następie jabłka oprószamy cynamonem.
4. Z lodówki wyjmujemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy je na wielkość naszej blachy, następnie ciastem przykrywamy jabłka, lekko dociskając brzegi. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut (góra-dół). 
5. Po upieczeniu może na dnie blachy zebrać się odrobina soku, należy ją zlać. Po wystudzeniu szarlotkę dekorujemy polewą na bazie cukru pudru oraz śmietany. Smacznego! 🙂

szarlotka cesarska 3

komentarze 3

Skomentuj Alan Komiściuk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *