gołąbki w kapuście pekińskiej
obiad

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Jak z pewnością wiecie tradycyjne gołąbki są pracochłonne w przygotowaniu i wymagają poświęcenia dość dużo czasu, ponieważ białą kapustę należy najpierw ugotować, a następnie wystudzić i oddzielać liść po liściu. Przedstawiam Wam świetną alternatywę, a mianowicie gołąbki w kapuście pekińskiej, którym poświęcicie znacznie mniej czasu, ponieważ pekinkę wystarczy blanszować w gorącej wodzie przez dwie minuty, a w smaku nie ma praktycznie żadnej różnicy. 🙂 Wybór należy do Was!



Składniki na gołąbki w kapuście pekińskiej:
200 g ryżu
800 g mięsa mielonego z szynki
1 średniej wielkości kapusta pekińska
1 cebula
słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
około 1/2 szklanki wody
sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jak ostygnie to przekładamy go do miski. Dodajemy mięso mielone oraz 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.
2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Przekładamy ją do miski z ryżem i mięsem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Następnie całość wyrabiamy rękoma na gładką, jednolitą masę. 
3. Kapustę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Obcinamy głąb i obieramy ją liść po liściu. Z każdego liścia usuwamy większe, twardsze, białe błonki. Tak przygotowane liście wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i blanszujemy przez 2 minuty (dzięki temu kapusta będzie miękka). Liście wyciągamy na cedzak i czekamy, aż ostygną.
4. Do liścia kapusty nakładamy porcję wcześniej przygotowanego farszu i zawijamy w gołąbka. Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku lub naczyniu żaroodpornym. 
5. Z pozostałego przecieru pomidorowego przygotowujemy sos. Do miski dodajemy wodę, przecier oraz śmietanę i mieszamy. Przygotowany sos wylewamy na gołąbki.
6. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy przez około 60 minut. Smacznego 😉

gołąbki w kapuście pekińskiej 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *