kurczak po meksykańsku 1
obiad

Kurczak po meksykańsku

Jeśli lubicie pikantne dania, to z pewnością kurczak po meksykańsku zadowoli wasze podniebienia 😉 Jest tam wszystko co kojarzy się z kuchnią meksykańską, czyli kukurydza czy czerwona fasola. Delikatny kurczak idealnie komponuje się w towarzystwie ryżu. Dzięki temu tworzy on pożywny obiad 😉 Wypróbujcie koniecznie!

Składniki na kurczaka po meksykańsku:
500 g fileta z kurczaka
1 cebula
1 duża papryka
1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu 120 g)
3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody lub bulionu
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli
sól, pieprz, curry

kurczak po meksykańsku 2

Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego i następnie kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy go na złocisty kolor. Mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz curry. Mięso ściągamy z ognia
2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. 
3. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę. Jak się zeszkli to dodajemy paprykę. Smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy kukurydze, fasolę oraz mięso. Podlewamy bulionem. Całość dusimy przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz sos chilli. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy kolejne 5 minut. Smacznego 🙂

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *