sos słodko-kwaśny do słoików
przetwory

Sos słodko-kwaśny do słoików

Jeżeli śledzicie mojego bloga, to wiecie, że nie jestem fanką sosów sklepowych, tylko wolę je sama przygotować w domu. Z racji takiej, że mam swój ogródek i część warzyw mam pod ręką (pomidorów po prostu mam od groma!) postanowiłam przygotować z nich sos słodko-kwaśny do słoików. Taki sos jest super opcją na zimę, gdyż wystarczy tylko podsmażyć kurczaka, dodać sos i mamy gotowy obiadek (przepis tu!).

Składniki na sos słodko-kwaśny do słoików:
3 kg pomidorów
4 cebule
3 duże marchewki
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka ananasa
3 łyżki soli
pół szklanki octu
szklanka cukru
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki chilli
1 łyżka curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i przekładamy do dużego garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przekładamy do pomidorów. Warzywa gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, do momentu, aż warzywa zmiękną. Po upływie tego czasu, blendujemy je na gładką, jednolitą masę.
2. Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Marchewkę, paprykę, kukurydzę oraz odsączonego ananasa (sok zostawiamy na później!) przekładamy do garnka. Całość gotujemy przez 30 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Do garnka dodajemy przyprawy, cukier oraz ocet. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy przez około 10 minut (stale mieszając). 
4. Mąkę ziemniaczaną łączymy z sokiem z ananasa. Mieszamy, aż mąka się rozpuści, a następnie przelewamy do garnka. Sos gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Zawartość garnka stale mieszamy.
5. Przygotowany sos przekładamy do słoików, zakręcamy wieka i pasteryzujemy przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Oczywiście odrobinę sosu możecie sobie zostawić, np. na dzisiejszy obiad 😉 Smacznego!

sos słodko-kwaśny do słoików

komentarze 3

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *