pieczona tortilla z mięsem mielonym
obiad

Tortilla zapiekana z mięsem mielonym

Szukacie pomysłu na obiad z mięsem mielonym? Świetnie trafiliście, polecam Wam przepis na tortille zapiekane mięsem mielonym 😉 Danie smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Taka tortilla jest bardzo sycąca i z pewnością zadowoli Wasze podniebienie. Mam nadzieję, że ten przepis na długo zostanie Wam w głowie 😉 

Składniki na tortillę zapiekaną z mięsem mielonym:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 pomidory
3 łyżki ajvaru pikantnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
4 tortille
100 g tartego, żółtego sera  

Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej mięso mielone. Całość podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Paprykę dokładnie myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie paseczki. Przekładamy ją do mięsa. Kukurydzę odsączamy z zalewy, pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę. Resztę warzyw przekładamy do farszu. Zawartość patelni dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Po upływie tego czasu na patelnię dodajemy przecier i ajvar. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. 
3. Na placki tortilli układamy garść starego żółtego sera i porcję farszu. Tak przygotowaną tortillę zawijamy w kopertę. Powstałe koperty układamy w naczyniu żaroodpornym, które zostało wysmarowane wcześniej masłem. Placki posypujemy żółtym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Smacznego 🙂

pieczona tortilla z mięsem mielonym

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *