placki ziemniaczane z cukinią
obiad

Placki ziemniaczane z cukinią

Każdy lubi tradycyjne placki ziemniaczane, ale jednak z czasem wydają nam się nudne. Aby trochę urozmaicić ten przepis, postanowiłam do nich dodać cukinię i tak powstały placki ziemniaczane z cukinią! Z dodatkiem koperku jest to świetny pomysł na szybki i tani obiad. Polecam spróbować z sosem czosnkowym!Smacznego!

Składniki na placki ziemniaczane z cukinią:
5-6 ziemniaków (około 1 kg)
3-4 łyżki mąki pszennej
1 duża cukinia
2 cebule
pęczek koperku
2 jajka
sól, pieprz
olej do smażenia      

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach.
2. Cukinię myjemy, ścieramy na dużych oczkach. Następnie ją solimy i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do startych ziemniaków.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Koperek siekamy i dodajemy razem z cebulą do startych warzyw. Do miski wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Wsypujemy mąkę i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Placki smażymy z obu stron na rumiany kolor. Według mnie najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego 😉 Smacznego!

placki ziemniaczane z cukinią

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *