ketchup z cukinii 1
przetwory

Ketchup z cukinii

Wszyscy mają ketchup z cukinii – mam i ja! Jest to absolutny hit! Mówię wam pycha! Ketchup ten jest idealny na kanapki, czy do pizzy.  A wykonanie jest banalnie proste, wystarczy mieć jedynie dużo cukinii, przecier pomidorowy oraz odrobinę chęci i można zabierać się do tworzenia własnego ketchupu 😉 Przekonajcie się sami jaki jest on smaczny 😉 

Składniki na ketchup z cukinii:
2 kg cukinii
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (380 g)
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
pół łyżeczki chilli
1 łyżka papryki słodkiej

Przygotowanie:
1. Cukinię myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy do garnka i zasypujemy dwoma łyżkami soli. Cukinię zostawiamy na około godzinę, aby warzywo puściło soki. Następnie nadmiar wody odcedzamy i cukinię gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cukinia zmięknie.
2. Po upływie tego czasu blendujemy ją na gładką, jednolitą masę. Cukinię znowuż gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier, ocet oraz przyprawy. Całość gotujemy około 20 minut, cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilę.
3. Gorący ketchup nakładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy wieka i następnie pasteryzujemy przez 20 minut. Przygotowany ketchup możemy zanieść do naszej spiżarni i cieszyć się jego smakiem zimową porą 😉 Smacznego!

ketchup z cukinii 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *