kurczak po chińsku
obiad

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku to pyszny obiad, który z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie! Aromatyczny, soczysty kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw to połączenie idealne. 🙂 Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam wiele czasu, mięso można zamarynować już dzień wcześniej, a potem tylko podusić z warzywami – kwadrans i gotowe! Kurczaka po chińsku można podawać zarówno z chińskim makaronem, jak i ryżem ugotowanym na sypko. Polecam serdecznie wypróbować mój przepis 🙂

Składniki na kurczaka po chińsku:
500 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
kilka małych pieczarek (około 200 g)
2 marchewki
1 średni por
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra

Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy przy użyciu ręczników papierowych i następnie kroimy go w niewielką kosteczkę. Przekładamy go do miski. Mięso marynujemy w przyprawach. Dodajemy sól, pieprz, ocet balsamiczny, sos sojowy, paprykę ostrą, słodką oraz curry. Miskę przykrywamy folią spożywczą (lub talerzem) i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 
2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki, paprykę, por dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, pieczarki w talarki, paprykę w paseczki, natomiast pora w talarki. 
3. Pieczarki podsmażamy na łyżce masła do odparowania wody, następnie doprawiamy je solą oraz pieprzem. 
4. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy zamarynowane mięso na złocisty kolor. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy mięso już osiągnie wymagany przez nas stopień wysmażenia to zdejmujemy je z patelni.
5. Na tym samym tłuszczu podsmażamy przygotowane warzywa. Dodajemy odrobinę wody, żeby zawartość patelni się nie przypaliła. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Do warzyw przekładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Jak ktoś bardzo lubi sos sojowy to na sam koniec może dodać jeszcze łyżkę 😉 Polecam zjeść z chińskim makaronem lub ryżem! Smacznego!

kurczak po chińsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *