
Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie
Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie to idealne danie na Wielkanocy stół. Świetnie sprawdzi się również na innych uroczystościach typu imieniny, urodziny. Zatem jeśli nie wiecie co zrobić z białą kiełbasą, a nie chcecie jej parzyć w wodzie to polecam Wam ten przepis!
Składniki na białą kiełbasę pieczoną w cebuli i musztardzie:
500 g surowej białej kiełbasy
3 cebule
1/3 szklanki jasnego piwa
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ostrej musztardy (u mnie rosyjska)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. W naczyniu żaroodpornym układamy białą kiełbasę oraz cebulę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
4. W misce mieszamy piwo, sos sojowy, musztardę oraz miód. Doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowaną zalewę wylewamy na kiełbasę.
5. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika pieczemy 45 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 45 minut (kiełbasę obracamy, aby ładnie się przyrumieniła z każdej strony). Proponuję podawać z chrzanem i świeżym pieczywem.

źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczona-biala-kielbasa
Może Ci się spodobać

Wieprzowina w curry
8 października, 2016
Ciasto kawowe z bananami
28 stycznia, 2018
komentarzy 6
Unknown
dzis ją robie
Anonimowy
I jak wyszła?? Smaczna?
John
Na pewno piec półtorej godziny w 180-ciu stopniach? Takie małe kiełbaski??
Agnieszka
Ja pieklam 45 minut pod przykryciem i potem 45 bez. Od czasu do czasu należy je obracać. Jak ktoś woli mniej przyrumienione to mozna skrócić czas do 30 minut
Anonimowy
wygląda to przepysznie. dziękuję za inspirację, na pewno zrobię 🙂
Anonimowy
Zarąbista kiełbaska! 3x ją robiłem smakuje tak samo. Idealnie dobrana receptura.