biała kiełbasa pieczona z cebulą i musztardą
na imprezę,  obiad,  śniadanie i kolacja

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie

Biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie to idealne danie na Wielkanocy stół. Świetnie sprawdzi się również na innych uroczystościach typu imieniny, urodziny. Zatem jeśli nie wiecie co zrobić z białą kiełbasą, a nie chcecie jej parzyć w wodzie to polecam Wam ten przepis!

Składniki na białą kiełbasę pieczoną w cebuli i musztardzie:
500 g surowej białej kiełbasy
3 cebule
1/3 szklanki jasnego piwa
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki ostrej musztardy (u mnie rosyjska)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie

Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
2. W naczyniu  żaroodpornym układamy białą kiełbasę oraz cebulę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
4. W misce mieszamy piwo, sos sojowy, musztardę oraz miód. Doprawiamy pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowaną zalewę wylewamy na kiełbasę.
5. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika pieczemy 45 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 45 minut (kiełbasę obracamy, aby ładnie się przyrumieniła z każdej strony). Proponuję podawać z chrzanem i  świeżym pieczywem.

biała kiełbasa pieczona w cebuli i musztardzie

źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczona-biala-kielbasa

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *