grochówka
obiad

Grochówka

Pyszna i sycąca grochówka poleca się na obiad! Rozgrzewająca, idealna na tą porę roku. Sama stanowi smaczny i treściwy posiłek – wystarczy, aby nakarmić głodnego mężczyznę. 🙂 Serdecznie polecam!

Składniki na grochówkę:
250 g grochu łuskanego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
6 ziemniaków
3 kiełbasy
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej groch zalewamy zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia groch odcedzamy i zalewamy świeżą wodą (około 2 litry). Dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.  
2. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy w paski, natomiast ziemniaki w kosteczkę. Warzywa przekładamy do gotującego się grochu, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Zupę gotujemy do miękkości warzyw.
3. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy ją do grochówki. Dodajemy pół łyżeczki majeranku, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Zupa jest jeszcze lepsza na drugi dzień! Smacznego:)

grochówka

komentarze 2

Skomentuj Ivy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *