
Grochówka
Pyszna i sycąca grochówka poleca się na obiad! Rozgrzewająca, idealna na tą porę roku. Sama stanowi smaczny i treściwy posiłek – wystarczy, aby nakarmić głodnego mężczyznę. 🙂 Serdecznie polecam!
Składniki na grochówkę:
250 g grochu łuskanego
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
6 ziemniaków
3 kiełbasy
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
1. Dzień wcześniej groch zalewamy zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnego dnia groch odcedzamy i zalewamy świeżą wodą (około 2 litry). Dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
2. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy w paski, natomiast ziemniaki w kosteczkę. Warzywa przekładamy do gotującego się grochu, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Zupę gotujemy do miękkości warzyw.
3. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy ją do grochówki. Dodajemy pół łyżeczki majeranku, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Zupa jest jeszcze lepsza na drugi dzień! Smacznego:)


Zapiekanka makaronowa z szynką

Ciasto kawowe z bananami
Może Ci się spodobać

Śledzie w sosie salsa
28 grudnia, 2017
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami
9 września, 2017
komentarze 2
Unknown
a gdzie boczek wędzony do grochówki
Ivy
No, zjedzony 😀