śledzie z suszonymi pomidorami
na imprezę

Śledzie z suszonymi pomidorami

Śledzie z suszonymi pomidorami to kolejny przepis z cyklu śledzie wigilijne! Zainspirowałam się przepisem, który znalazłam na blogu Kwestia smaku i muszę przyznać, że to strzał w dziesiątkę! Są lekko ostre przez dodatek chilli oraz musztardy i super smaczne – dla mnie wprost idealne! U mnie na pewno zagoszczą na wigilijnym stole i pewnie nie raz jeszcze pojawią się podczas innych uroczystości 🙂 Polecam serdecznie!

Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami:
500 g solonych filetów śledziowych
1 cebula
słoiczek suszonych pomidorów (po odsączeniu 150 g)
2 łyżki musztardy 
2 łyżki octu
1/2 łyżeczki chilli
świeżo zmielony pieprz
natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na około 30 minut, aby wypłukać je z soli. Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami i kroimy w mniejsze kawałki. Śledzie przekładamy do miski, dodajemy musztardę, chilli, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy ją chwilę na patelni. Dodajemy ocet i dusimy pod przykryciem przez około 3 minuty. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki i przekładamy je do przestudzonej cebuli, dolewamy olej ze słoiczka i mieszamy. Cebulę i pomidory łączymy ze śledziami, mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem śledzie dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

śledzie z suszonymi pomidorami

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *