miodownik
ciasta i desery

Miodownik

Każdy ma swoje skojarzenia z świętami Bożego Narodzenia. Każdy też ma swoje obowiązkowe pozycje w świątecznym menu. Dla jednych tradycyjnym ciastem jest makowiec inni nie wyobrażają sobie świąt bez świątecznych pierniczkówJednak moim ostatecznym faworytem pozostał miodownik! I tak też pachną moje  święta!Ciasto to składa się z kruchych blatów ciasta miodowego, przełożonych kremem budyniowym oraz słodką, masą kajmakową. Posypane orzechami włoskimi, mniam pycha! 😉 Polecam wypróbować mój świąteczny hit!

Składniki na miodownik:
500 g mąki typ 450
2 jajka
200 g masła
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki miodu
szczypta przyprawy do piernika

Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 kostki masła
500 ml mleka
2 łyżki cukru garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz sodę oczyszczoną. Składniki sypkie dokładnie mieszamy, robimy studzienkę i wbijamy dwa jajka. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, miód i szczyptę przyprawy do piernika. Całość energicznie zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Otrzymane ciasto dzielimy na 3 części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkowujemy na placek i nakładamy na blachę o wymiarach 20×30,wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Kolor upieczonego ciasta powinien być złoty. Placki po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu. Po zagotowaniu się budyniu, zostawiamy go do przestudzenia. Następnie dodajemy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Placki nasączamy (ja użyłam herbaty z cytryną). Na pierwszy placek wykładamy połowę masy kajmakowej i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Przykrywamy kolejnym miodowym plackiem, na który wykładamy budyń. Na wierzch kładziemy ostatni placek. Wykładamy na niego pozostałą część masy kajmakowej i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego 😉

miodownik

komentarze 2

Skomentuj Adrian Jakubiak Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *