spaghetti carbonara - główne
obiad

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to potrawa kuchni włoskiej składająca się z makaronu oraz sosu na bazie jajek, boczku oraz żółtego sera. Potrawa ta jest sycąca, prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Jest to idealny pomysł na obiad dla zabieganych, przygotujesz go w mniej jak 30 minut! Polecam serdecznie 🙂

Składniki na spaghetti carbonara:
500 g makaronu spaghetti
200 g wędzonego boczku
3 żółtka
300 ml śmietanki 30%
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g żółtego sera
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń producenta. Odcedzamy. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy go na patelni, aż się zarumieni. Cebulę obieramy i drobno siekamy, dorzucamy ją do boczku. Na patelnię wlewamy połowę śmietanki i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W miseczce mieszamy pozostałą śmietankę oraz żółtka, dodajemy starty, żółty ser i mieszamy. Zawartość miseczki przelewamy na patelnię z boczkiem i cebulą. Sos mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy, dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego!

carbonara - drugie

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *