roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
na imprezę,  obiad

Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Schab jest bardzo popularnym mięsem, szczególnie w Polsce. Odpowiednie przygotowanie sprawia, że mięso jest delikatne i aksamitne w smaku. Nadaje się idealnie do pieczenia, duszenia czy też po prostu smażenia. W dniu dzisiejszym na obiad postanowiłam zrobić roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przygotowany farsz idealnie komponuje się z mięsem, najlepiej smakuje z kaszą gryczaną czy ziemniaczkami 😉

Składniki na roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
700 g schabu wieprzowego
200 g mrożonego szpinaku (pół opakowania)
2 ząbki czosnku
125 g sera feta
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa

roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry średniej grubości (mi wyszło 5 kotletów). Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy je solą, pieprzem oraz papryką słodką z każdej strony. Szpinak przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni zostawiamy od ostudzenia. Ser feta oraz pomidory suszone kroimy w paseczki. Na przygotowanym kotlecie układamy 1 łyżkę farszu szpinakowego i rozprowadzamy go po mięsie. Dodajemy plaster suszonego pomidora i paseczek sera feta. Mięso zawijamy w roladę i spinamy je za pomocą wykałaczki.   Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy nasze roladki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut. Z wytopionego tłuszczu proponuję zrobić sos na bazie śmietanki 30%. Smacznego 😉  

roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

komentarze 2

Skomentuj Kinga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *