zupa gulaszowa
obiad

Zupa gulaszowa

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa poleca się na obiad! Idealna na taką pochmurną i deszczową pogodę. Sama stanowi pyszny i treściwy posiłek, nie potrzeba drugiego dania. Wystarczy, aby nakarmić godnego mężczyznę. 🙂 Jest pyszna, a na drugi dzień jeszcze lepsza! Serdecznie polecam tą kolorową i pożywną zupę! 

Składniki na zupę gulaszową:
500 g łopatki wieprzowej
1,5 litra wody
2 cebule
1 duża czerwona papryka
2 marchewki
5-6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz papryka słodka, chilli, majeranek

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w dość małą kosteczkę. Następnie podsmażamy je na złoty kolor, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i odrobiną chilli. Zawartość patelni przekładamy do garnka, razem z wytopionym tłuszczem, bo w nim najwięcej smaku.  Do mięsa dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie obieramy warzywa. Marchewkę, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jak warzywa trochę zmiękną to przekładamy je do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do garnka. Zupę gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, papryką, chilli oraz majerankiem. Zupa powinna być lekko pikantna. 🙂 Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy i gulaszową gotujemy jeszcze przez 10 minut. Smacznego!

zupa gulaszowa

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *