
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to klasyka amerykańskiej kuchni. Nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem, jest bowiem wilgotne i słodkie. Można je przechowywać nawet kilka dni. Jest naprawdę pyszne! Ciasto jest proste w przygotowaniu, pięknie wyrasta i pysznie pachnie. 🙂 Możecie trochę poeksperymentować i dodać do niego ulubione bakalie, u mnie jednak jego klasyczna i najprostsza wersja. Jeśli macie zalegające dojrzałe banany, to już wiecie co można z nimi zrobić!
Składniki na chlebek bananowy:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g oleju kokosowego
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Za pomocą widelca rozgniatamy je na miazgę. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i mieszamy. W osobnej misce białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy już będą ubite stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Do naszych bananów dodajemy składniki sypie czyli proszek do pieczenia, sodę oraz przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy i na samym końcu dodajemy masę jajeczną. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165 stopni przez 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!


Ciasto Kubuś

Ciasto puch
Może Ci się spodobać

Ciastka z masłem orzechowym
16 lutego, 2022
Schab gotowany 10 minut – domowa wędlina!
26 listopada, 2016
Jeden komentarz
Anonimowy
Czy można zastąpić czymś olej kokosowy? Pozdrawiam.