szarlotka na kruchym cieście
ciasta i desery

Szarlotka na kruchym cieście

Taką szarlotkę robi moja mama odkąd pamiętam. Przypomina mi to beztroskie dzieciństwo. Z racji takiej, że rozpoczął się sezon na jabłka, dodatkowo w moim ogrodzie spadły pierwsze owoce więc postanowiłam zrobić szarlotkę na kruchym cieście. Przepis jest niebywale prosty i każdy poradzi sobie z jej upieczeniem bez problemu 😉 Składa się ona z kruchego spodu oraz prażonych jabłek 😉 Wypróbujcie koniecznie!

Składniki na kruche ciasto:
3 żółtka
2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki cukru
w razie zbyt zwartego ciasta – odrobina śmietany

Składniki na mus:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Robimy studzienkę i do jej środka wbijamy 3 żółtka. Dodajemy sól, cukier oraz pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę. Ciasto zagniatamy rękoma dość szybko na jednolitą masę (jeśli będzie za ścisłe proponuję dodać łyżkę śmietany). Gdy wyrobimy ciasto, to dzielimy je na 1/3 i 2/3. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka i wstawiamy na mały ogień. Od czasu do czasu mieszamy. W momencie, gdy jabłka zmiękną to dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy jeszcze około 5 minut – stale mieszając. Większą porcję ciasta wyciągamy z zamrażarki. Następnie ścieramy je na grubych oczkach do blachy o wymiarach 20×30. Przygniatamy je lekko palcami, żeby było ułożone równomiernie. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Wstawiamy blachę i pieczemy przez 15 minut, by spód lekko się podpiekł. Ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie równomiernie mus jabłkowy. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość znowu wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać posypane cukrem pudrem 😉

szarlotka na kruchym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *