kopiec kreta
ciasta i desery

Kopiec kreta

Kopiec kreta – ciasto to zna chyba każdy z nas, nie trzeba więc go przedstawiać. Postanowiłam je upiec ale nie 'z papierka'. Znalazłam super przepis na blogu Domowe Wypieki i okazał się to strzał w dziesiątkę! Ciasto jest po prostu przepyszne. Banany, bita śmietana i kawałki czekolady to coś co uwielbia każdy z nas – palce lizać 😉 Idealny deser na nadchodzący weekend 😉

Składniki na kopiec kreta:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
4-5 bananów
500 ml śmietanki 36%
2 śmietan-fixy
100 g czekolady mlecznej
opcjonalnie 2-3 łyżki cukru pudru

kopiec kreta

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Do ubitych jajek na przemian dodajemy składniki sypkie (mąka, proszek do pieczenia, kakao) oraz mleko i olej. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 50 minut (termoobieg). Z upieczonego ciasta ścinamy wierzch na około 2-3 cm i delikatnie wydrążamy miąższ, tak aby pozostały brzegi i spód ciasta. Banany obieramy ze skórki i układamy na spód. W międzyczasie bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem, gdy się ubije na sztywno, dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę. Gotowy krem wykładamy równomiernie na banany, kształtując kopiec. Pozostały wierzch ciasta kruszymy i nakładamy na krem, lekko dociskając palcami. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny. Smacznego! 🙂

kopiec kreta

http://domowe-wypieki.com/kopiec-kreta/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *