ciasto biały lion - bez pieczenia
ciasta i desery

Ciasto biały lion – bez pieczenia

W trakcie poszukiwania pomysłu na ciasto na weekend natknęłam się na przepis biały lion, jednak ciasto to było na biszkopcie z masą budyniową. Postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i zrobić swoją własną wersję, z czego powstało ciasto biały lion – bez pieczenia z  kremem na bazie serka mascarpone. Pycha – niebo w gębie!Jest to niebywale prosty w wykonaniu i przepyszny deser 😉 Polecam!

Składniki na ciasto biały lion – bez pieczenia:
300 g herbatników
750 serka mascarpone
4 batony lion white
1 puszka masy kajmakowej o smaku krówki
2 szklanki ryżu preparowanego
150 ml śmietanki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
70 g orzeszków ziemnych

ciasto biały lion - bez pieczenia

Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej warstwę herbatników. Ryż preparowany mieszamy dokładnie z masą krówkową (aby łatwo było wymieszać, polecam masę krówkową podgrzać w garnku z ciepłą wodą). Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy ją następną warstwą ciastek. W misce mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietankę i dalej miksujemy na jednolitą masę. Batony kroimy w kosteczkę i dodajemy do powstałej masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Zawartość miski wykładamy na warstwę herbatników, ale zostawiamy 3-4 łyżki, by rozprowadzić na samej górze. Masę serową przykrywamy warstwą herbatników i na wierzch wykładamy pozostałą masę. Posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny. Smacznego 😉

ciasto biały lion - bez pieczenia

komentarze 4

Pozostaw odpowiedź Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *