sałatka z cukinii 5
przetwory,  sałatki

Sałatka z cukinii – do słoików

Jak co roku trzeba uzupełnić zapasy na zimę! Zawsze do słoików wsadzam ogórki, ale staram się też robić jakieś sałatki. Co roku próbuję zrobić coś nowego i uzupełnić spiżarnię różnymi smakołykami. Tym razem postawiłam na sałatkę z cukinii, ponieważ mam tego warzywa, aż nadmiar. Sałatka z cukinii z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli to jedna z lepszych sałatek jakie można uszykować na zimę. Będzie idealnym dodatkiem do obiadów, hot – dogów czy kanapek. Pyszna, chrupiąca, słodko-kwaśna sałatka z cukinii poleca się na zimę. 😉

Składniki na sałatkę z cukinii – do słoików:
2 kg cukinii
3 duże cebule
2 czerwone papryki
3 marchewki
2 łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
6 liści laurowych
12 ziarenek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu czarnego
Zalewa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru

sałatka z  cyukiniii
sałatka zcukinii 4

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Cukinię pokroić w cienkie plastry i przełożyć do większej miski (garnka). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cebulę połączyć z cukinią, dodać dwie łyżki soli i wymieszać dokładnie za pomocą rąk. Warzywa pozostawić na 1-2 godziny, w tym czasie puszczą soki, które należy odlać.
2. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Warzywa połączyć z cukinią i cebulą, wymieszać.
3. W międzyczasie możemy przygotować słoiki. Potrzebujemy 6 słoików o pojemności 600 ml każdy. Słoiki i zakrętki należy dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy, dodać liść laurowy, po dwa ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do przygotowanych słoików dość ciasno nakładać warzywa, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni.
4. Przygotować zalewę. Do garnka wlać cztery szklanki wody, dodać pół szklanki cukru i zagotować, mieszać, aż cukier się rozpuści. Wlać jedną szklankę octu spirytusowego 10% i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewę przenieść za pomocą chochli do naszych słoików i mocno zakręcić.
5. Sałatkę z cukinii pasteryzować na mokro około 15 minut. Do szerokiego garnka, na dno położyć ściereczkę, a następnie ułożyć słoiki, tak aby się nie stykały. Do garnka wlać wody do 1/2 wysokości słoika. Garnek postawić na gazie na średnim palniku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i słoiki pasteryzować przez około 15 minut. Po pasteryzacji słoiki położyć na blacie kuchennym Zazwyczaj przetwory zostawiam jeszcze przez dzień na obserwacji, sprawdzam czy wszystkie zaciągnęły i dopiero je wynoszę do piwnicy. Smacznego!

sałatka z cukinii 1
sałatka z cukinii 3

komentarze 4

  • Anonimowy

    Sałatka bardzo smaczna, zrobiłam dwie tury, zmieniłam jedynie odrobinę proporcje zalewy bo jednak lubię jak sałatka do obiadu jest ciut słodsza.

    Bartek dziękuję za przepis 🙂

    Pozdrawiam Renia.

  • Anonimowy

    Ja gotuję zalewę z przyprawami, później wrzucam na chwilkę sałatkę (ok.3 min.gotuję razem) i w wyparzone w mikrofalówce g o r ą c e słoiki (trzymam je przez grubą rękawiczkę!), wlewam z garnka bezpośrednio (cały czas się wolniutko gotuje!) do słoików, wycieram je,zakręcam i obracam do góry dnem. Tak robię grzybki marnowane, kompoty,sałatki , nawet flaki wołowe , zupy itp.i…wszystkie się trzymają (nawet latami!). Które nie trzymają , a czasem się zdarzy, to zostawiam do "szybkiego zjedzenia" . Staram się używać jak najmniej octu. Np. do grzybków: robię od wielu, wielu lat taką zalewę słodko-kwaśną i zapewniam ,że n i g d y się na niej nie zawiodłam. Więc: na 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% , 1,5 łyzki soli, cebulę pokrojoną w piórka, małą marchewkę pokrojoną w plasterki.ziele ang., pieprz ziarnisty,cukier do s m a k u (ok. 1 szkl.), gorczycę. W tak przygotowaną zalewę wrzucam grzybki , zagotowuję, wlewam w wyparzone w mikrofalówce słoiczki, wycieram, zakręcam, obracam i … "święto lasu"!

    Zbliża się okres grzybobrania. Spróbujcie! Zobaczycie sami, jak dobre i ,co najważniejsze, z małą ilością octu, są grzybki. Kombinowanie w kuchni jest fascynujące, a efekty zaskakujące. Eksperymentujcie. Nie bójcie się.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Unknown

    No wlasnie , to jest najlepsza metoda a z tym octem , ze niezdrowy to tez bez przesady.Gdyby go ktos pil z butelki to by pewnie zaszkodzil, ale ocet to przyprawa a nie napoj i jesli go w ten sposoob uzywamy , to i szkodliwy nie jest.Jablkowy moze i "zdrowszy" ale za to jak capi!

  • GOSIA

    przelicznik na ocet jablkowy jest taki sam ale nie polecam okropny smak…a z jakiej to okazji ocet spirytusowy jest nie zdrowy???wrrr na spirytusie robi sie wiele produktow jadalnych a nawet leki to sztuczne konserwanty nas trują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *