
Sałatka z cukinii – do słoików
Jak co roku trzeba uzupełnić zapasy na zimę! Zawsze do słoików wsadzam ogórki, ale staram się też robić jakieś sałatki. Co roku próbuję zrobić coś nowego i uzupełnić spiżarnię różnymi smakołykami. Tym razem postawiłam na sałatkę z cukinii z dodatkiem marchewki i papryki. Pyszna, chrupiąca słodko-kwaśna sałatka jest super dodatkiem do obiadu! Polecam wypróbować 🙂
Składniki na sałatkę z cukinii – do słoików:
2 kg cukinii
2 cebule
2 czerwone papryki
2 duże marchewki
3 łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu czarnego
Zalewa:
3/4 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce lub szatkownicy i przekładamy do jakieś większej miski (garnka). Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę natomiast kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z cukinią i dokładnie mieszamy przy użyciu rąk.Warzywa solimy, mieszamy i zostawiamy na około 4 godziny, aż cukinia puści soki.
2. W międzyczasie możemy przygotować słoiki. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml. Gdy warzywa puszczą już wodę to przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar soków. Do wyparzonych, wysuszonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, kawałek liścia laurowego, ziarno ziela i po 2 ziarnka pieprzu. Następnie dość ciasno nakładamy warzywa.
3. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę, ocet i cukier zagotowujemy. A następnie za pomocą chochli nalewamy gorącą, ale nie wrzącą, zalewę do naszych słoików i zakręcamy. Sałatkę pasteryzujemy około 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia i sprawdzamy czy wszystkie słoiki 'trzymają’. Smacznego!


Leczo z fasolką szparagową

Owsianka z nasionami chia
Może Ci się spodobać

Gołąbki w kapuście pekińskiej
8 grudnia, 2021
Ciasto balowe – bez pieczenia
20 września, 2020
komentarzy 25
Anonimowy
Czy cukinię należy poszatkować w cieniutkie plasterki, półplasterki, paski czy jakoś inaczej bo nie bardzo wiem?
Aga
Zalewamy gorącą zalewą?
Unknown
Gorącą, ale nie wrzącą 😉
Unknown
Zależy jakie się komu uda, według mnie nie ma to różnicy. Ja tarłem na zwykłej tarce i jedne wyszły ładne plasterki, inne półplasterki 🙂
Unknown
Z octem na pewno nie jest zdrowa,chyba ze jablkowym ,ale znow nie wiadomo jaki przelicznik.
Anonimowy
Czy z cukinii usuwamy ziarna ze środka
Unknown
Jeśli używamy małych cukinii to nie usuwamy środka. Natomiast przy dużych okazach należy usunąć miąższ, ponieważ jest tam najwięcej wody.
Anonimowy
Czy nasolone warzywa wystarczy odcedzić z nadmiaru soku czy lepiej odcisnąć?
Pozdrawiam.
Unknown
Najlepiej odcisnąć
Unknown
Czy sałatka wyjdzie chrupiąca czy tez niekoniecznie?
Anonimowy
ja też wolała bym na occie jabłkowym może ktoś wie w jakich proporcjach?
Unknown
a słoiki gotować czy tą gorącom zalewą zalać i przewrócić
Anonimowy
A czy cukru w zalewie nie jest za mało? Bo tak mi się wydaje, że pół szkl cukru na 3/4 szkl octu to jednak trochę mało. Sałatka wygląda bardzo apetycznie i choć nie lubię cukini, chcę ją zrobić bo może od tego momentu polubię :))
Pozdrawiam Renia.
Unknown
Czy te skladniki a raczej marchew nie bedzie twarda ?
Anonimowy
Sałatka bardzo smaczna, zrobiłam dwie tury, zmieniłam jedynie odrobinę proporcje zalewy bo jednak lubię jak sałatka do obiadu jest ciut słodsza.
Bartek dziękuję za przepis 🙂
Pozdrawiam Renia.
Dziecko97
Pasteryzować 15 minut, to znaczy gotować 15 minut na małym ogniu ???? Ja po zagotowaniu zawsze przewracam.
smartass
Dobre pytanie ,cukinia i cebula po 15 minutach pasteryzowania pewnie :sflaczeje" ale co do marchewki to nie dałabym głowy !
smartass
A jaką to robi różnicę jak i tak będziemy gotować 15 minut !
smartass
Oj tam Qrwa niezdrowa , a czy wiecie ile niezdrowych rzeczy wpierdalacie , a WOLAŁABYM piszemy razem !
smartass
Do słoika jedno ziarenko ziela i kawałek liścia laurowego …czy to nie za mało i czy nie lepiej byłoby wszystkie te ziela i listki zagotować w tej zalewie ??? tylko pytam .
Anonimowy
Ja gotuję zalewę z przyprawami, później wrzucam na chwilkę sałatkę (ok.3 min.gotuję razem) i w wyparzone w mikrofalówce g o r ą c e słoiki (trzymam je przez grubą rękawiczkę!), wlewam z garnka bezpośrednio (cały czas się wolniutko gotuje!) do słoików, wycieram je,zakręcam i obracam do góry dnem. Tak robię grzybki marnowane, kompoty,sałatki , nawet flaki wołowe , zupy itp.i…wszystkie się trzymają (nawet latami!). Które nie trzymają , a czasem się zdarzy, to zostawiam do "szybkiego zjedzenia" . Staram się używać jak najmniej octu. Np. do grzybków: robię od wielu, wielu lat taką zalewę słodko-kwaśną i zapewniam ,że n i g d y się na niej nie zawiodłam. Więc: na 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% , 1,5 łyzki soli, cebulę pokrojoną w piórka, małą marchewkę pokrojoną w plasterki.ziele ang., pieprz ziarnisty,cukier do s m a k u (ok. 1 szkl.), gorczycę. W tak przygotowaną zalewę wrzucam grzybki , zagotowuję, wlewam w wyparzone w mikrofalówce słoiczki, wycieram, zakręcam, obracam i … "święto lasu"!
Zbliża się okres grzybobrania. Spróbujcie! Zobaczycie sami, jak dobre i ,co najważniejsze, z małą ilością octu, są grzybki. Kombinowanie w kuchni jest fascynujące, a efekty zaskakujące. Eksperymentujcie. Nie bójcie się.
Pozdrawiam serdecznie.
Unknown
No wlasnie , to jest najlepsza metoda a z tym octem , ze niezdrowy to tez bez przesady.Gdyby go ktos pil z butelki to by pewnie zaszkodzil, ale ocet to przyprawa a nie napoj i jesli go w ten sposoob uzywamy , to i szkodliwy nie jest.Jablkowy moze i "zdrowszy" ale za to jak capi!
GOSIA
przelicznik na ocet jablkowy jest taki sam ale nie polecam okropny smak…a z jakiej to okazji ocet spirytusowy jest nie zdrowy???wrrr na spirytusie robi sie wiele produktow jadalnych a nawet leki to sztuczne konserwanty nas trują
Sayurii
No właśnie, nie było odpowiedzi czy sałatka jest chrupka czy nie, po psateryzacji…
Anonimowy
zrób, zjedz to będziesz wiedziała