sałatka z cukinii do słoików
przetwory

Sałatka z cukinii – do słoików

Jak co roku trzeba uzupełnić zapasy na zimę! Zawsze do słoików wsadzam ogórki, ale staram się też robić jakieś sałatki. Co roku próbuję zrobić coś nowego i uzupełnić spiżarnię różnymi smakołykami. Tym razem postawiłam na sałatkę z cukinii z dodatkiem marchewki i papryki. Pyszna, chrupiąca słodko-kwaśna sałatka jest super dodatkiem do obiadu! Polecam wypróbować 🙂

Składniki na sałatkę z cukinii – do słoików:
2 kg cukinii
2 cebule
2 czerwone papryki
2 duże marchewki
3 łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
12 ziarenek pieprzu czarnego
Zalewa:
3/4 szklanki octu
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru

sałatka z cukinii do słoików

Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce lub szatkownicy i przekładamy do jakieś większej miski (garnka). Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę natomiast kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z cukinią i dokładnie mieszamy przy użyciu rąk.Warzywa solimy, mieszamy i zostawiamy na około 4 godziny, aż cukinia puści soki. 
2. W międzyczasie możemy przygotować słoiki. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml. Gdy warzywa puszczą już wodę to przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar soków. Do wyparzonych, wysuszonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, kawałek liścia laurowego, ziarno ziela i po 2 ziarnka pieprzu. Następnie dość ciasno nakładamy warzywa.
3. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę, ocet i cukier zagotowujemy. A następnie za pomocą chochli nalewamy gorącą, ale nie wrzącą, zalewę do naszych słoików i zakręcamy. Sałatkę pasteryzujemy około 15 minut, zostawiamy do ostygnięcia i sprawdzamy czy wszystkie słoiki 'trzymają'. Smacznego!

sałatka z cukinii do słoików

komentarzy 25

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *