ogórki kanapkowe
przetwory

Ogórki kanapkowe – obowiązkowa pozycja wśród przetworów!

Ogórki kanapkowe jest to obowiązkowa pozycja w waszej spiżarni! Jeśli jeszcze nie macie słoików z tymi przepysznymi, chrupiącymi ogóreczkami, to koniecznie musicie je zrobić. Przepis oczywiście znajdziecie poniżej 😉 Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie zimy, bez tych ogórków, absolutny hit! 😉

Składniki na ogórki kanapkowe:
2,5 kg ogórków
10 ziarenek ziela angielskiego
2,5 łyżeczki gorczycy
15 ziarenek pieprzu czarnego
2 szklanki wody
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka curry
1 łyżka kurkumy

Przygotowanie:
Podane składniki wystarczą na 5 słoików o pojemności 500 ml. Ogórki dokładnie myjemy, a następnie kroimy je w podłużne plastry (tak jak na zdjęciu). W międzyczasie przygotowujemy słoiki. Wyparzamy je, a następnie suszymy. Do tak przygotowanych naczyń nakładamy 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i pół łyżeczki gorczycy. Następnie dość ciasno układamy pokrojone w paski ogórki. Przygotowujemy zalewę. Do garnka dodajemy wodę, ocet, cukier, sól, curry i kurkumę. Całość zagotowujemy. Gorącą zalewę przenosimy do wcześniej przygotowanych słoików i zakręcamy. Przetwory pasteryzujemy przez około 12 minut. Smacznego 😉

ogórki kanapkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *