
Jagodzianki
Jagodzianki – miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z pysznym leśnym nadzieniem – u mnie z borówkami. Idealne do popołudniowej kawy lub na śniadanie z szklanką ciepłego kakao. Czas przygotowania jest dość długi, ale mówię wam warto! Są obłędnie pyszne! 🙂
Składniki na jagodzianki:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 jajko
szczypta soli
70 g masła
Dodatkowo:
1 szklanka jagód lub borówek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
* szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
Do miski przekładamy pokruszone drożdże, wlewamy ciepłe mleko oraz po 1 łyżce mąki i cukru. Mieszamy delikatnie i pozostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu na około 20 minut. Po tym czasie podwoi swoją objętość. Do innej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz resztę cukru. Następnie robimy wgłębienie i wbijamy jajko, zagarniamy ciasto delikatnie łyżką i wlewamy rozczyn. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, następnie wlewamy roztopione, przestudzone masło, podsypujemy odrobinę mąki i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być rzadkie, ale powinno odchodzić od ręki. (Jeśli będzie zbyt ścisłe to po upieczeniu bułeczki będą twarde, a tego nie chcemy. :)) Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie jagody/borówki myjemy i przekładamy na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce wycieramy papierowymi ręcznikami. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, dzielimy je na 10 równych części. Z każdej robimy placek na środek nakładamy łyżkę borówek i dokładnie zalepiamy brzegi. Bułki układamy na blaszy wyłożonej papierem, zachowując odstępy, ponieważ jeszcze urosną. Przykrywamy je ściereczką do kolejnego wyrośnięcia na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy je około 20 minut. Smacznego!


Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową

Leczo z fasolką szparagową
Może Ci się spodobać

Roladki z tortilli z makrelą
13 stycznia, 2022
Ciastka z masłem orzechowym
16 lutego, 2022
Jeden komentarz
Anonimowy
Nigdy nie przestawaj robić tego, co robisz. Wszystkie Twoje przepisy są genialne. <3