calzone
na imprezę,  obiad,  przekąski

Calzone

Calzone jest to danie kuchni włoskiej. Rodzaj pizzy w kształcie pieroga, w którym znajduje się farsz. Nadzienie jest oczywiście dowolne 😉 Każdy według swojego uznania wybiera dodatki, u mnie farsz składa się z pieczarek, kiełbasy, sera i oczywiście cebuli! Danie idealnie sprawdza się jako przekąska na imprezę. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki na ciasto (około 8 pierogów):
szklanka wody gazowanej
50 g drożdży
500 g mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
oregano, zioła prowansalskie, bazylia

Składniki na farsz:
2 kiełbasy
200 g pieczarek
200 g tartego żółtego sera
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie

Dodatkowo jajko do posmarowania naszych calzone 😉

Przygotowanie:
Wodę gazowaną lekko podgrzewamy, dodajemy do niej cukier. W tak przygotowanym roztworze rozpuszczamy drożdże i zostawiamy je na 30 minut, by zaczęły pracować. Następnie do miski dodajemy przesianą przez sitko mąkę, drożdże oraz pozostałe składniki na ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Gdy ciasto jest za rzadkie, to dodajemy trochę więcej mąki. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Kiełbasę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki, do momentu, aż odparuje woda. Po odparowaniu wody, mieszamy zawartość obu patelni. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko. Nasze ciasto powinno już urosnąć. Dzielimy je na równe części i rozwałkowujemy na płaski placek. Na środek dodajemy farsz, posypujemy startym serem i zawijamy w pieroga. Tak przygotowane calzone smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym 😉 Smacznego!

calzone

komentarze 3

Skomentuj kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *