
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim to pomysł na pyszny i sycący obiad. Kurczak po upieczeniu jest soczysty i delikatny, po prostu rozpływa się u ustach. Nadziewany jest szpinakiem, który osobiście uwielbiam oraz serem feta. Całość tworzy naprawdę świetne połączenie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie piersi z kurczaka w trochę innej odsłonie, to zapraszam po ten przepis!
Składniki na kurczaka ze szpinakiem w cieśnie francuskim:
podwójna pierś z kurczaka
125 g sera feta
200-250 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
1 jajko

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy papierowymi ręcznikami. Filety nacinamy wzdłuż dłuższego boku ostrym nożem, tworząc kieszonki. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką z obu stron. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię rzucamy kostki szpinaku, czekamy, aż odparuje woda, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zostawiamy do przestudzenia. Do kieszonek z piersi kurczaka nakładamy szpinak oraz pokrojony w plastry ser feta. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie kuchennym, podzielić na dwie części, z każdej strony porobić nacięcia (paski z jednej i drugiej strony). Na cieście położyć nadziewany filet i zawinąć (nakładać na siebie naprzemiennie prawy, lewy paseczek). Tak przygotowane piersi posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego!


Sałatka królewska

Mazurek miodowo-orzechowy
Może Ci się spodobać

Kurczak w suszonych pomidorach – danie w 30 minut!
1 listopada, 2016
Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler!
10 grudnia, 2016