Ciasto z rabarbarem
Extra szybkie ciasto z rabarbarem idealne do popołudniowej kawy. Proste i pyszne ciasto ucierane, do którego potrzeba tylko kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu. Oczywiście rabarbar możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi, będzie równie pysznie. 🙂
Składniki na ciasto z rabarbarem:
200 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/3 szklanki mąki typ 450
500 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Masło powinno być w temperaturze pokojowej, warto je wcześniej wyjąć z lodówki. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Blachę o wymiarach 20×30 smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto (powinno być gęste) i równomiernie rozprowadzamy. Rabarbar dokładnie myjemy, ale nie obieramy, kroimy w kostkę i rzucamy na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką, która powstała poprzez wymieszanie miękkiego masła z mąką i cukrem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Smacznego!
komentarze 2
Unknown
uwielbiam rabarbar 😉
Lena
takie wiosenne ciasto, mniam:)