babka cytrynowa
ciasta i desery

Babka cytrynowa w 5 minut!

Pyszna, wilgotna i pachnąca babka cytrynowa – idealna na Wielkanoc lub po prostu do popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut – tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Składniki na babkę cytrynową w 5 minut:
250 g masła
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z cytryny

babka cytrynowa

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem (musimy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej). Następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Stopniowo dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą, następnie wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, polewamy lukrem lub po prostu oprószamy cukrem pudrem!

babka cytrynowa

komentarzy 6

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *