kluski śląskie
obiad

Kluski śląskie

Kluski śląskie posiadają charakterystyczne wgłębienie i są przygotowywane z gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Są idealnym dodatkiem do obiadów, gdzie króluje sos pieczeniowy oraz mięso. Jeśli znudziły już wam się ziemniaki w tradycyjnej postaci, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Z pewnością się nie zawiedziecie 😉  

Składniki na kluski śląskie:
1 kg ziemniaków
około 160 g (szklanka) mąki ziemniaczanej
sól

kluski śląskie

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie mielimy je przez maszynką do mięsa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, tyle by wyrobić ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej robimy rulon, kroimy na części. Formujemy kulki i palcem robimy dziurkę – wgłębienie. Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym 😉

kluski śląskie

komentarzy 5

  • Anonimowy

    Nie można . Ja klusko wrzucam do wrzątku a po wypłynięciu natychmiast odcedzam, układam na tacce posmarowanej olejem. Co kilka minut przemieszam i zimne chowam w lodówce w zamkniętym pjemniku. Potem można tylko zagrzać wrzucając do wrzącej wody, W lodówce mogą poczekać nawet 2 dni.

  • Anonimowy

    Można, ale wyschną i popękają. Lepiej je krótko podgotować, posmarować olejem, ostudzić i w takiej formie przechowywać parę dni w lodówce lub w wersji wydłużonej do zamrażarki 🙂

Skomentuj Aleksandra Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *