domowy chleb żytni
śniadanie i kolacja

Domowy chleb żytni

Muszę się wam przyznać, że domowy chleb żytni był pierwszym chlebem, który upiekłem sam w domu. Miałem obawy, że coś nie wyjdzie i nie będzie tak dobrze upieczony jak z piekarni, lecz wyszło po prostu znakomicie! Skórka twarda, chrupiąca, a w środku chlebek mięciutki i wilgotny! Gorąco polecam wam ten przepis, a na pewno będziecie teraz sami piec taki właśnie o to chlebek żytni 😉

Składniki na domowy chleb żytni:
200 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej typ 2000
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
25 g drożdży
szklanka wody
Dodatkowo mąka do podsypania ciasta

Przygotowanie:
Obie mąki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski, dodajemy po łyżeczce cukru i soli. Sypkie składniki mieszamy łyżką, aby dobrze się wymieszały. Następnie w chłodnej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy do miski. Znowu mieszamy łyżką, by wszystkie składniki się połączyły (nie wyrabiamy ciasta ręką!) Ciasto podsypujemy mąką i zostawiamy na całą noc, by ładnie wyrosło. Jak ciasto zwiększy swoje rozmiary, to formujemy z niego kulkę. Podsypujemy mąką i zostawiamy na 2-3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do pieca nagrzanego do 240 stopni wkładamy samo naczynie żaroodporne (dzięki temu, że naczynie będzie nagrzane, to chleb nam nie popęka). Jak naczynie się nagrzeje, to wkładamy do niego chleb i pieczemy go pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie 30 minut, ściągamy pokrywkę z naczynia żaroodpornego i pieczemy chleb jeszcze przez 15-20 minut, aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos, to znaczy, że jest dobrze upieczony 😉

domowy chleb żytni


komentarze 4

Skomentuj Anonimowy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *