Kruche ciasteczka
Zimowa pora sprzyja takim wypiekom jak te. Smutna i ponura pogoda za oknem nie oznacza, że musimy siedzieć w domu i się nudzić. Uwielbiam robić kruche ciasteczka razem z całą rodziną, gdyż jest to świetna zabawa, w której mogą uczestniczyć wszyscy. Cieplutkie kakao i takie ciasteczka to po prostu smakołyk 😉
Składniki na kruche ciasteczka:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 jajko
1 kostka margaryny lub masła
1 saszetka cukru waniliowego
do dekoracji: kuleczki zbożowe
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy studzienkę i wbijamy jajka. Margarynę kroimy w mniejsze kawałki, aby można było łatwiej wyrobić ciasto. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ugniatamy, by powstało jednolite ciasto. Następnie wkładamy je do lodówki na około 30 minut by odpoczęło. Po upływie tego czasu wyciągamy je, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy okrągłe kółka (oczywiście można użyć foremek takich jak do pierników). Nakładamy kilka kuleczek zbożowych na każde ciastko. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Polecam zrobić do nich ciepłe kakao i zajadać póki jeszcze nikt wszystkich nie zjadł!