
Ryba po grecku
Ryba po grecku jest to bardzo tradycyjna potrawa. W wielu polskich domach gości ona na stole wigilijnym. U mnie akurat przyrządza się ją nie tylko w wigilię, lecz wtedy kiedy ktoś ma na nią ochotę. Wszyscy po prostu przepadają za tym daniem. Ponadto warto zwrócić uwagę, że danie te jest bogate w wszelkie składniki zdrowe dla naszego organizmu (jak wiadomo w skład wchodzi seler, pietruszka, marchewka no i ryba). Poniżej przepis:
Składniki na rybę po grecku:
500 g fileta z dorsza lub innej ryby z białym mięsem
2 cebule
2 marchewki
pietruszka
ćwiartka selera
kilka liści pora
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy ją w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron aż się zarumieni. Cebulę kroimy w piórka, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie smażymy wcześniej przygotowane warzywa w tym samym tłuszczu, co smażyliśmy rybę i dolewamy odrobinę wody (chodzi o to, by przeszły smakiem ryby). Smażymy, aż zmiękną, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem i na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Rybę nakładamy na spód jakiegoś naczynia, a potem przykrywamy ją farszem warzywnym. Oczywiście podajemy na zimno!

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler!
Może Ci się spodobać

Smażone śledzie w zalewie octowej
5 grudnia, 2017
Klopsy mielone z jajkiem
14 marca, 2018